december 2018

18th November, 2014

Introductieworkshop Focussen

In het kader van de “FOCUSMAAND” heb ik  een kennismakingsworkshop focussen gegeven in Vught. In deze workshop maak je op een ontspannen manier kennis met het focussen en ervaar je enkele eenvoudige oefeningen.

Deze workshop kan op aanvraag vaker gegeven worden.

 

Boek : Focussen, de kracht van innerlijk luisteren van Erna de Bruijn  

We luisteren vaak onvoldoende naar de signalen van ons eigen lichaam.
Focussen, een nog jonge maar intussen wereldwijd gebruikte techniek binnen de psychotherapie, kan je helpen begrijpen wat je eigen wijze lijf je wil vertellen.
In dit toegankelijke basisboek brengt focusingexperte Erna de Bruijn een synthese van haar jarenlange ervaring. Op een heldere en praktische manier toont ze hoe focussen helpt om ondergesneeuwde emoties en gevoelens te (h)erkennen, je automatische piloot uit te schakelen en beter in contact te komen met je intuïtie.
Daarnaast reikt ze ook wegen aan om als begeleider een focusingproces te faciliteren.

Focussen en rouwbegeleiding

Regelmatig bellen mensen mij nog voor rouwbegeleiding die ik vanuit mijn praktijk ruim 18 jaar aanbood. Mensen die een rouwproces doormaken blijven welkom in mijn praktijk om op een focussende manier aandacht te geven aan hun rouwproces.

Workshop “De kracht van focussend schrijven” , Je kunt me vragen als je met minimaal 3 personen bent om de workshop op een locatie in Nederland te verzorgen.  De workshop is 1 dagdeel en kost 45 euro per persoon

Inhoud workshop:

-Wil je het plezier ontdekken in het focussen en het schrijven?

-Ben je benieuwd naar antwoorden op vragen die jou bezighouden?

-Wil je duidelijker ervaren wat je voelt of wilt?

-Zoek je een manier om meer rust in je hoofd te vinden, b.v. bij last van slapeloosheid?

-Ben je benieuwd of focussen iets voor jouw werk of privéleven kan betekenen?

-Wil je graag schrijven maar komt het er steeds niet van?

Focussen is als methodiek en filosofie ontwikkeld door E. Gendlin, een Amerikaanse psychotherapeut en filosoof. Het is een naar binnen gerichte aandacht voor wat er lijfelijk in je omgaat. Het geven van aandacht aan deze, soms vage, signalen en gewaarwordingen helpt je om in contact te komen met je eigen antwoorden, je eigen wijsheid. Het focussen biedt je inspiratie en een leidraad bij het schrijven.

Schrijven is een vorm om naar buiten te brengen wat je raakt, wat er in jezelf aanwezig is aan herinneringen, gedachten en gevoelens. De pen is een mooi instrument om je verder te helpen in gedachten waar je in rond kunt draaien, in het verwerken van tegenslag of het verwoorden van blijdschap.

In de workshop worden de twee vormen van focussen en schrijven met elkaar verbonden. Je gaat in een veilige sfeer, al schrijvend aan de slag. Er worden stap voor stap korte eenvoudige focussende oefeningen aangeboden.

Schrijven in een groep werkt inspirerend en rustgevend. Schrijfervaring is beslist niet nodig. Het gaat niet om ‘mooi’ of zonder fouten schrijven. Wat je geschreven hebt kun je delen met anderen maar dit hoeft niet.

Na afloop van de workshop heb je enige kennis van focussen en handvaten om het focussen ook in je dagelijks leven of werk toe te passen.

Voor vragen of nadere informatie: tel. 073 6567692,  info@praktijkmvdboermaas.nl                                                                                                                                                                                                                                                                                    Info over focussen zie: www.focussen.nl

Every body has a story, what is yours? 

LIJF

De dichter zegt:
diep in je ziel
daar schuilt een onverklaarbaar iets
dat klinkt wel groot
maar sapperloot
het lijf is ook niet niets

hou van het eigen lijf
het lijf is magnifiek
en ook als het gehavend is
‘t is absoluut uniek

Jawel, ‘t is buiten kijf
er is geen tweede met dit lijf
een meesterwerk
dat altijd slechts
“”einmalig””wordt vertoond
die huls
waarin
een héél gróót wonder woont

Toon Hermans

Verwendag voor vrouwen met een burn-out en vrouwen die een rouw- of ziekteverwerkingsproces doormaken.

Lucia Moonen is in Berkel Enschot gestart met een nieuw creatief aanbod. Op haar website schrijft zij: “Ik wil deze vrouwen een verwendag bezorgen met een lekkere lunch, tevens creatief bezig zijn, even “los” van alle problemen, er even tussenuit zijn. Dan op het eind van de middag naar huis met een mooi geschilderd doek en zeker zo belangrijk, een fijn gevoel”. Zie: www.workshopacryllucia.webklik.nl