Kamillestraat 7
5262 DK Vught
073 6567692

www.praktijkmvdboermaas.nl
info@praktijkmvdboermaas.nl

Hoe werkt het?

Bij focussen ben je niet bezig met het steeds opnieuw beleven van je gevoelens of emoties, en ook niet met van alles uitpluizen over jezelf en verklaringen zoeken. Het is een proces van innerlijk luisteren naar wat je lijf je aanreikt bijvoorbeeld middels een brok in je keel, onrust in je lijf of een knagend gevoel in je buik.

Focussen is letterlijk ‘scherpstellen’ op een lijfelijk/emotioneel gevoel van binnen over een situatie die speelt.
Door er contact mee te maken, het te beschrijven en middels vragen uit te nodigen kan duidelijk worden wat er aan de hand is. Met het boven komen van de betekenis verandert het gevoel, er komt ruimte, er valt iets ‘op zijn plek’ of ‘het kwartje valt’. Dit is vaak direct waar te nemen als een gevoel van opluchting of ontspanning.

Het richten van de aandacht naar binnen, naar het gevoel in het lijf, gaat een stuk makkelijker als er een focusbegeleider meeluistert. Als je focust geeft de begeleider dan jouw beschrijving van hetgeen je ervaart zoveel mogelijk in jouw eigen woorden terug. Je kunt dan kijken of het klopt.

Focussen is geen therapie maar kan wel therapeutisch werken. Focussen is goed toepasbaar in de hulpverlening, het onderwijs en in de communicatie met je partner, je kinderen of je omgeving.